pr0nTV

Sunday, November 06, 2005

Lord of War

I dag var Dark Knight og jeg å så Lord of War. En film som omhandler våpensalg på en litt annen måte enn det Bowling for Columbine gjorde. Nicolas Cage spiller Yuri Orlov, en våpenhandler som forteller oss om livet sitt og hvordan han ble hva han ble.

Yuri er ikke en ond person, mange av hans handlinger er moralsk feil, men han elsker sin familie og prøver å forsørge for dem. Og det er her filmen er litt spesiell. Den forteller historien om Yuri, men den viser oss også verden i våpenmarkedet. Historien til Yuri er en klassisk sak og har blitt framstilt i mange andre filmer som Blow, The People vs. Larry Flint og denne fortellingen er fortalt bra. Filmen er verdt å gå å se om så bare for denne delen.

Men den delen av filmen som gjør at dette blir en film du bør gå å se er forståelsen av våpenhandel. Vi lærer om hvordan våpen blir solgt, hvem som kjøper de, hvordan de blir brukt og hvordan staten ser på slike affærer.

Filmen er også lett fordøyelig med god paceing, bra klipperytme, god filmmusikk, mye god bruk av spesialeffekter, gode skuespillerpresentasjoner og manus. Det finnes ingen grunn for at man ikke skulle gå å se denne filmen.

Jeg gir Lord of War 7 på terningen.

Dark Knight: Lord of War var bra, faktisk ganske bra men den var ikke i så stor grad som den kunne eller burde vært. Den tar for seg en ganske grim tematikk og tonen i filmen blir dermed ofte temmelig alvorlig. For det meste håndterer regissøren dette bra, og unngår ikke å vise oss heslige sider ved noe som i beste fall kan kalles en moralsk forvirret manns liv, men til tider fungerer ikke rytmen. Punchlines i denne filmen føltes ganske malplasserte, og jeg tenkte flere ganger at publikum som lo ikke kunne tenkt så sykt nøye over hva de fant humoristisk, for det var svært få steder i filmen hvor latter var passende. Bare tenk deg hvor mye mindre fokusert og symfonisk Das Boot hadde vært med vitser spedd imellom. Ja nemlig. Filmen klarer som oftest å unngå de dvelende og lite overbevisende sentimentale øyeblikkene, men de dukker opp en gang i blant. Det som på mange måter er styrken til filmen er tvetydigheten i framstillingen, det at Yuri ikke viser åpenbart onde intensjoner men samtidig på et visst plan er nødt å vite hva han kontribuerer til. Han omgir seg med svært farlige folk og sørger ofte for at balansen i en krigssituasjon enten vedvarer eller endres, noe som i essens betyr at han har mer makt enn en upartisk grådig mann skulle hatt tilgang til. Skuespillet ligger på et bra plan, alle hovedrolleinnehavere leverer gode varer (selv syntes jeg karakteren Andre Baptiste Sr. var presentert meget bra, temmelig enerverende). Visuelt er det ingen ting å si på den, top notch. Storyen er i hovedsak meget bra men til tider ufokusert. Jeg har sett at enkelte sammenligner den med Gufaren, men i oppbyging minnet den meg helt klart mer om Scarface, i allefall med hensyn til hovedkarakterens progresjon. Som et pluss i margen vil jeg nevne bruken av A.R. Rahmans "Mumbai Theme Tune" i scenen hvor flyet strippes ned, en fantastisk sang jeg aldri hadde forventet å høre i et soundtrack (selv om den uten tvil passer der, bare synd de beste delene av sangen ikke kom med).

Grunnen til at du bør se denne er at den tar et klart og uapologetisk standpunkt i forhold til våpenkultur i et land hvor nettopp dette behøves. Selv om hovedkarakteren er mer som Adolf Eichmann enn Darth Vader er beskjeden klar, og de benytter den forstyrrende situasjonen i dagens Afrika for å illustrere dette på en måte få andre eksempler kunne klart bedre. Ikke en glad film akkurat, og ikke på høyde med sitt primære sammenligningsgrunnlag men minneverdig. Det kan ansees som en nødvendig film a la Fahrenheit 9/11, noe som vekker publikum opp fra sine holdninger. Jeg kommer dog på en god grunn til å ikke se denne filmen. Om du ikke ønsker å bli lettere deprimert på vegne av menneskeheten bør du hoppe over den, det er ikke en glad film. Du bør også ha mage til barnedrap og ekstremt sadistiske militærledere.

1 Comments:

At 06 November, 2005 02:49, Blogger pr0nin said...

Jeg gleder meg virkelig til å se denne filmen. Har stor tro på den (muligens fordi jeg er stort fan av Cage da).

Bra oppsumering og godt å se at noen er flink til å legge med linker :)

 

Post a Comment

<< Home